The Center for Excellence in Climate Change Research and the Prince Sultan Institute for Environmental, Water, and Desert Research in Saudi Arabia

The Center for Excellence in Climate Change Research and the Prince Sultan Institute for Environmental, Water, and Desert Research in Saudi Arabia

Climate change mitigation research in Saudi Arabia is conducted through universities and institutions that are seemingly well-funded. Two such prominent organizations are: Center of Excellence for Climate Change Research (CECCR), at King Abdulaziz University, and Prince Sultan Institute for Environmental, Water, and Desert Research, at King Saud University. CECCR was established in 2009 to “provide the necessary scientific support and guidance for domestic and regional policy makers working on the adaptation of climate change impacts”. The scope of their work includes: “Modeling weather and climate, studying the global climate change and its impacts for Saudi Arabia, and analyzing climate extremes on the Arabian Peninsula”. King Abdulaziz University started out as private university in 1960’s, but is now a public university and is funded by the Saudi government. The Institute for Environmental, Water, and Desert Research was established in the 1980’s to “carry out and support theoretical and applied environmental, water and desert research, and to achieve excellence in the development and management of water resources.” The scope of their work includes: “Design and carry out scientific research related to arid regions, particularly those that focus on environmental, water, and desert topics….to [promote] desert development, combat desertification in the Arabian Peninsula, and particularly Saudi Arabia”. King Saud University is also a public university, and therefore is also well funded by the government. CECCR has produced a study titled “Rainwater harvesting possibility under climate change: A basin-scale case study over western province of Saudi Arabia” that predicts that intense rainfall and flash floods will increase in a warmer world, and therefore the Saudi government should invest in larger rainwater harvesting capacity to help combat the lack of available potable water. The government heavily relies on such studies that address solutions to the lack of water resources in the Kingdom because of the arid nature of the country.


Activity Rating: *** Right Direction

Saudi Arabia has highly reputable climate change mitigation research organizations. As a country with highly educated researchers and a generous government funding, these two organizations and others are geared to provide the necessary scientific support and guidance for the Saudi government to predict adverse climate change impacts and analyze extreme weather events for the Arabian Peninsula. One such example is the study of the potential harvesting of increased rainfall to compensate for the lack of potable water. However, given their reliance on government funding, it is important to carefully look at the impact of their outreach and advocacy efforts to influence decision-making processes at the leadership level in the Kingdom and see if these study recommendations were translated into actual climate change measures.


Take Action

Alert Message:

The Center of Excellence for Climate Change Research’s efforts to provide the necessary scientific support and guidance for adaptation of climate change impact are impressive. In order to ensure the proper dissemination of the important findings of your studies to senior government officials and to the public, the Center needs to be engaged on social media platforms and on your website. For example, the Center needs to hold workshops to engage and collaborate with other climate change research organizations at other universities and with the civil society organizations to ensure the findings of your studies are translated into concrete steps to curb climate change.

Send Action Alert Message to:

Dr. Mansur Almazroui

Director of Center of Excellence for Climate Change Research (CECCR)
Phone Number: 00966 2 695 2690

E-mail:  ceccr@kau.edu.sa


This Post was submitted by Climate Scorecard Saudi Arabia Country Managers Abeer Abdulkareem and Amgad Ellaboudyبحوث تغير المناخ في المملكة

يتم إجراء أبحاث التخفيف من آثار تغير المناخ في المملكة العربية السعودية من خلال الجامعات والمؤسسات التي يبدو أنها تحظى بتمويل جيد. اثنان من هذه المنظمات البارزة هي: مركزالتميز لأبحاث تغير المناخ (CECCR) بجامعة الملك عبد العزيز ، ومعهد الأميرسلطان لأبحاث البيئة والمياه والصحراء بجامعة الملك سعود. تأسست CECCR في عام 2009 “لتوفير الدعم العلمي والتوجيه الضروريين لـواضعي السياسات المحلية والإقليمية للتكيف مع آثار تغير المناخ “. نطاق يشمل عملهم: “نمذجة الطقس والمناخ ، ودراسة تغير المناخ العالمي وتغيراته التأثيرات على المملكة العربية السعودية ، وتحليل الظواهر المناخية القاسية لشبه الجزيرة العربية “.

بدأت جامعة الملك عبد العزيز كجامعة خاصة في الستينيات ، لكنها الآن جامعة عامة وتمولها الحكومة السعودية. معهد البيئة والمياه و

الصحراء تأسست في الثمانينيات “لتنفيذ ودعم النظرية والتطبيقية البحوث البيئية والمائية والصحراوية ، لتحقيق التميز في التنمية و

إدارة موارد المياه. ” نطاق عملهم يشمل: “التصميم والتنفيذ البحث العلمي المتعلق بالمناطق القاحلة وخاصة تلك التي تركز على البيئة ،

موضوعات المياه والصحراء…. من أجل [تعزيز] تنمية الصحراء ومكافحة التصحر في شبه الجزيرة العربية ، وخاصة المملكة العربية السعودية “. جامعة الملك سعود أيضا جامعة عامة ، وبالتالي يتم تمويلها جيدًا أيضًا من قبل الحكومة. أنتجت CECCR دراسة

بعنوان “إمكانية تجميع مياه الأمطار في ظل تغير المناخ: دراسة حالة على مستوى الحوض المنطقة الغربية من المملكة العربية السعودية” التي تتنبأ بزيادة هطول الأمطار الغزيرة والفيضانات المفاجئة في عالم أكثر دفئًا ، وبالتالي يجب على الحكومة السعودية الاستثمار في القدرة على الحصاد مياه الأمطار الكبيرة للمساعدة في مكافحة نقص المياه الصالحة للشرب. الحكومة بكثافة

يعتمد على مثل هذه الدراسات التي تعالج حلولاً لنقص الموارد المائية في المملكة بسبب الطبيعة القاحلة للبلاد.

تقييم النشاط: ***

يوجد مراكز بحثية مرموقة جداً حول التكييف مع تغير المناخ وبوجود الباحثين ذوي التعليم والكفاءة العالية والدعم المادي الحكومي السخي فيمكن أن تكون هذه المؤسستين وغيرها في موقع يمكنها من تقديم الدعم والإرشاد العلمي للحكومة السعودية للتكهن بالآثار الضارة للتغير المناخي وتحليل الظواهر المناخية القاسية في شبه الجزيرة العربية. وتعد دراسة التجميع المحتمل لمياه الأمطار للتعويض عن نقص مياه الشرب أحد هذه الأمثلة ولكن بسبب اعتمادها على التمويل الحكومي فمن المهم النظر ملياً في تأثير جهودها في التوعية والأرشاد للتأثير على مراكز صنع القرار على المستوى القيادي في المملكة ومعرفة فيما اذا ترجمت توصياتها الى خطوات فعلية لمواجهة التغير المناخي.

رسالة تنبيه الإجراء) المملكة العربية السعودية):

ان جهود مركز التميز لبحوث تغير المناخ لتقديم الدعم والإرشاد العلمي الضروري للتكيف مع آثار التغير المناخي مثيرة للاعجاب. لغرض التحقق من انتشار النتائج المهمة لبحوثكم بين كبار المسؤولين الحكوميين وعامة الشعب انتشارا مناسباً ينبغي على المركز التفاعل على مواقع التواصل الاجتماعي وموقعكم الألكتروني. فعلى سبيل المثال، يحتاج المركز أن يعقد ورشات عمل للتفاعل والتعاون مع مراكز بحوث تغير المناخ في الجامعات الأخرى ومع منظمات المجتمع المدني للتأكد من ترجمة نتائج دراساتكم الى خطوات ملموسة للحد من التغير المناخي.

إرسال رسالة تنبيه العمل إلى:

الدكتور منصور المزروعي

مدير مركز التميز لبحوث تغير المناخ

رقم الهاتف 00966 2 695 2690

البريد الالكتروني ceccr@kau.edu.sa

هذا التقرير قدمه المدراء القطريون في (Climate Scorecard) /المملكة العربية السعودية عبير عبد الكربم وأمجد الابودي اتصل ب:

abeerabdulkareemm2003@gmail.com او amgad.ellaboudy@gmail.com

Leave a Reply

x
x

Climate Scorecard depends on support from people like you.

We are a team of researchers providing information on efforts to reduce global emissions. We help make you better informed and able to advocate for improved climate change efforts. Donations of any amount are welcome.